Private Banking

Finansiell rådgivning och expertis

Fördelar med en diversifierad aktieportfölj

Att spara pengar i aktier innebär alltid en risk. Men risken kan minskas genom att sprida ut sitt aktieinnehav på flera olika företag och branscher. Detta kallas för diversifiering.

En diversifierad aktieportfölj utvecklas jämnt

Tyvärr är det fortfarande väldigt vanligt att svenskar som äger aktier gör det endast i ett eller två bolag, vilket såklart är ett stort risktagande. Detta blev kännbart för många när IT-bubblan sprack i början av 2000-talet och många svenskar endast ägde aktier i Ericsson eller Telia. Dock är så fortfarande fallet.

"I en diversifierad aktieportfölj gör det inte lika mycket om en aktie plötsligt skulle dala. För portföljens utveckling i stort har det mindre betydelse än om det hade varit den enda aktien du ägde, eller en av två."

En bra aktieportfölj är väl diversifierad, vilket innebär att den innehåller åtminstone tio olika aktier. Mellan tio och femton aktier är enligt många experter ett idealt antal för att sprida riskerna. Färre än så ger mindre avkastning över tid och fler gör ingen större skillnad vad gäller avkastningen, men tar mer tid och pengar att hålla koll på och hantera.

Sprid riskerna över flera branscher

Så hur diversifierar man sin aktieportfölj på bästa sätt? Till att börja med ska man sprida ut företagen över många branscher. Om alla aktier man äger finns inom samma sektor, bransch, finns det ju en stor risk att det går dåligt för dem alla om branschen plötsligt möter motgångar. Man bör i stället sprida ut sina investeringar över åtminstone fem branscher, till exempel Industri, Hälsovård, Finans, IT och Energi. Värt att tänka på här är att variera mellan stora stabila branscher som tillverkningsindustri med mindre spjutspetsbranscher där riskerna är större men tillväxten kan bli väldigt hög, som till exempel AI eller robotteknik.

Andra sätt att diversifiera sin portfölj

Med 10-15 aktier utspridda på 5-6 sektorer har du redan en diversifierad aktieportfölj, men det går faktiskt att diversifiera även på andra sätt. Ett är att väga in företagens storlek. Ett större företag har ju större chans att växa kraftigt, medan ett större erbjuder mer stabilitet. Ett annat tips på diversifiering är att investera i företag i olika länder. När det blir dåliga tider i ett land, kanske det går bättre i ett annat. Mönstret är tydligt: ju mer man sprider ut sitt aktieinnehav, desto stabilare blir portföljens utveckling.

Diversifiering inom Private Banking

Att förstå och tillämpa diversifiering är ett måste för den som vill ge sig in på aktiemarknaden. Det är också grunden för ett hur ett bolag som ägnar sig åt kapitalförvaltning agerar. Om du blir kund hos ett Private Banking-företag bestämmer ni tillsammans hur mycket du vill sprida riskerna, samt vilken risknivå du vill lägga dig på. Sedan sköter din personliga kontakt placeringarna och håller koll på kurserna åt dig. Fördelen med sådan här så kallad diskretionär förvaltning är att du har en person som i realtid håller koll på aktiernas utveckling, något som är svårt att hinna med på egen hand om man inte har obegränsat med tid.

 

Experter inom Private Banking
15 Jul 2020