Private Banking

Finansiell rådgivning och expertis

Hitta de bästa läkemedelsfonderna

En läkemedelsfond är ett bra tillskott till portföljen. Det är en bransch som går bra i både hög- och lågkonjuktur och små företag har ofta stor potential.

Läkemedel är en urstark bransch, där företagen ofta drar in miljardbelopp årligen på sina största mediciner. Medan vissa företag endast har en storsäljare, har de största jättarna oftast flera olika mediciner som de dessutom har patent på. Små företag börjar oftast i forskningsstadiet utan intäkter, men så fort de fått sin produkt godkänd är de redo att börja tjäna stora pengar. Det gör tillväxtpotentialen i ett nystartat läkemedelsföretag enorm.

Samtidigt finns förstås risker med att satsa på läkemedelsföretag, både nystartade och etablerade. Ett mindre läkemedelsbolag kanske inte får sin produkt godkänd, varpå ballongen spricker omedelbart. För ett större läkemedelsföretag kan det handla om att ett patent går ut, och man får plötsligt flera konkurrenter med billigare alternativ till sina storsäljande mediciner och tvingas sänka sina priser.

Fonder med aktier i olika läkemedelsföretag minskar riskerna

Genom att samla aktier från flera olika läkemedelsföretag i en fond sprider man ut riskerna. En bra läkemedelsfond innehåller flera av de största, etablerade företag, men tillför en större eller mindre potential för värdeökning - och så klart även risk - genom att också ha med små, lovande läkemedelsföretag som befinner sig på forskningsstadiet men har en lovande produkt.

Det finns många läkemedelsfonder att investera i för svenska aktiesparare. De som gått bäst de senaste åren är:

  • DNB Health Care
  • Handelsbanken Hälsovård
  • BGF WorldHealthScience
  • Fidelity Global Health Care
  • SEB Läkemedelsfond

Mindre bolag har större potential att öka

I Sverige finns ungefär hundra läkemedelsföretag noterade på börsen. Vissa är gigantiska, som AstraZeneca, Getinge och Elekta, men de flesta är mindre företag som fortfarande befinner sig i forskningsstadiet och inte har några större intäkter. Däremot kan potentialen i dessa företag vara enorm. Om ett läkemedelsföretag kan ta fram en produkt som det finns stort behov av, och dessutom göra den lättillgänglig, så kan de inom kort börja dra in miljardbelopp. Ett ännu vanligare scenario är att små lovande företag blir uppköpta av någon läkemedelsjätte, vilket också ger stor utdelning till aktieägarna.

För dig som är beredd att ta risker är det alltså en god idé att sondera terrängen i läkemedelsbranschen och försöka snappa upp vilka företag det viskas mest om och vilka som har potential att snart göra ett genombrott.

Skapa din egen läkemedelsfond

Du kan självklart också själv skapa din egen läkemedelsfond genom att köpa ett mindre antal aktier i flera företag. Välj då några säkra kort, stora företag som växer stadigt och har säkra patent. Men ta också in några underdogs som kan stå inför ett potentiellt genombrott i sin forskning.

Om du vill skapa en så stabil och lukrativ fond som möjligt finns det dock inga genvägar - du måste läsa på om branschen, titta på index och se vart företagen är på väg och var de har varit. Om du inte är beredd att lägga ner mycket tid på din läkemedelsfond är det bättre att du väljer en etablerad fond, gärna en som gått bra historiskt och som spridit riskerna på ett bra sätt.

 

Experter inom Private Banking
31 Aug 2020