Private Banking

Finansiell rådgivning och expertis

Vad gör en trader?

Vad gör en trader? Till skillnad från en renodlad investerare så handlar en trader mer kortsiktigt och med en tanke på att göra vinster dagligen.

Det som skiljer en professionell investerare mot en trader är att den förra agerar mer långsiktigt och fattar sina beslut på god research och en tro på företaget man investerar i. En trader fattar sina beslut baserat mer på känsla och intresse - rätt likviditet, intressant information och utveckling - då han köper eller säljer.

Idag finns fler traders i Sverige; något som den teknologiska utvecklingen fört med sig. i kombination med ett snabbare internet, en stigande börs och bättre courtage hos nätmäklare så väljer fler att bli traders.

Frågan är om jobbet är för alla? Nej, det är det definitivt inte. Att vara trader - och bli en framgångsrik sådan - så behövs vissa personliga egenskaper. Detta utöver ett brinnande intresse, kunskap, ett kapital och ett visst mått av talang.

Några utmärkande personliga egenskaper

Man ska vara stresstålig för att klara ett jobb som trader. Affärerna går snabbt - ofta med en tidshorisont på max tre veckor; ibland så kort som på fem minuter. Samtidigt så måste man vara ganska känslokall. En dålig affär får inte stanna kvar och man ska heller inte bygga upp några personliga känslor gentemot olika företag och bolag.

På samma sätt ska man även som trader kunna borsta av sig jobbet i samband med att börsen stänger och kunna återgå till vardagen utan att ha alltför många tankar gällande arbetsdagen i huvudet.

Många jobbar hemifrån

Idag kan många traders välja att arbeta hemifrån. Likväl så väljer många att sitta på kontor tillsammans med andra - man arbetar ensam, men man tillhör ändå en grupp.

Normalt så handlar traders med aktier, men man kan även räkna in Bull & Bear-obligationer, warranter och minifusions till det som en trader kan handla med. Även terminer är ett relativt vanligt handelsinstrument. Under en arbetsdag så har tradern koll på världens börser och det innebär att flera skärmar är igång samtidigt.

För- och nackdelar med att arbeta som trader

Det första man ska tänka på - och som skiljer en skicklig, professionell trader från en glad amatör - är att tanken och huvudfokuset ska ligga på att göra bra affärer. Tänker man på snabba pengar och de stora klippen så är man ute på djupt vatten. Man värderar ett bolag utifrån en möjlighet att kursen stiger på kort sikt, man värderar inte om företaget eventuellt finns kvar om ett, två eller tio år. Kan man lära sig skillnaden mellan en bra trade och en chans att tjäna snabba pengar så är man en bra bit på väg och mogen att påbörja en mer strukturerad karriär.

Nackdelar med att vara trader är att jobbet är extremt stressig. Man hantera samtidigt stora pengar och det innebär att man dels riskerar mycket och dels också hela tiden riskerar att tappa det reella värdet på vad pengar är värda. Många kan även få svårt att beviljas lån då man saknar fast inkomst och anställning. Detsamma gäller för sjukdagar, semester och föräldraledighet.

Jobbet är ensamt och det är på gott och ont. Arbetar man som trader så är man sin egen lyckas smed och man slipper en massa bråk med kollegor, en chef som gnäller och den känsla av instängdhet som ett mer normalt yrke kan föra med sig. Alla passar inte för ett arbete som trader - men de som har rätt egenskaper, ihärdighet, kunskap och talang kan definitivt blir väldigt framgångsrika.

 

Vill du ha hjälp med Private Banking? Kontakta Mangold!
23 Oct 2019