Private Banking

Finansiell rådgivning och expertis

Investera i kristider - vad är viktigt att tänka på?

Aldrig tidigare har börsen fallit så mycket på kort tid som under Coronakrisen 2020. Det är inget nytt med kriser som för med sig kraftiga börsras – politisk osäkerhet, risk för krig och terrordåd och stora bankkrascher är flera orsaker som kan skapa oro på börsen och kraftiga hastiga fall.

Men Corona är något annat – en typ av kris som vi inte är vana vid. Pandemier är ovanliga med just nu ser vi effekterna av en sådan och det kommer troligen att komma nya pandemier i framtiden. Ett gammalt ekonomiskt ordspråk är att det är bra läge att investera när blodet flyter på gatorna, och visst kan det uppstå fina lägen under kriser.

Alltid viktigt att vara påläst vid investeringar

Men hur ska man resonera kring sina investeringar i en kris? Det viktigaste är som alltid att vara påläst, att kunna sina saker. Det finns gott om bra källor där du kan lära dig grunderna inom aktier, aktieutdelning, fonder, investeringssparkonton och allt som rör investeringar och ekonomi. Det är dessutom viktigt att ha en bra förståelse för hur aktiemarknaden, kostnader och olika sparformer fungerar.

Först och främst är det alltid viktigt att bara satsa pengar som man kan avvara – detta är ett gott råd oavsett om det är kristider eller inte. Man måste vara medveten att man alltid tar en risk när man handlar med aktier. Det är den risken som ger chansen till bättre avkastning än ett vanligt bankkonto. Spara inte buffertpengar i aktier – de ska ligga tryggt på ett högräntekonto.

I början av covid 19-krisen gick börsen ned kraftigt på kort tid. Då uppstod ett utmärkt köpläge, det kan man se efteråt när börsen återhämtade sig.

Svårt bedöma spridning på lång sikt

Men när smittspridningen är svår att bedöma blir läget mycket svårbedömt, när företag går i konkurs och olika ekonomiska åtgärder genomförs.

Det är alltid svårt att tajma in upp- och nedgångar på börsen och det blir inte lättare när börsen är som berg och dalbanan på Gröna Lund. Därför är det ett bra tips att månadsspara. Då kan man köpa både i bottnar och toppar och få en god avkastning över tid.

Utdelningsaktier är i många fall ett bra tips när börsen gått ned utan att det finns någon speciell anledning för ett visst företag. Det är ju inte alls så att stora företag behöver gå dåligt bara för att det är deppigt på börsen. Om man köper utdelningsaktier i en nedgång så har man goda chanser att belönas med en god direktavkastning.

Detta gäller dock inte under coronakrisen. De i vanliga fall så stabila utdelningsaktierna ger mycket liten utdelning eller ingen utdelning alls. Detta sker av två huvudanledningar: D en första är att företagen vill ha kvar pengarna i företaget och därför är rädda för att dela ut vinst. Den andra är att regeringen inte ger permitteringsstöd till företag som delar ut vinster på aktier.

Se upp för konkurser

Varning för konkurser i coronatider! Att investera i aktier innebär att man kan förlora alla de pengar man investerat i en viss aktie om företaget går i konkurs. Viruset har redan fällt många företag och kommer troligen att fälla fler framöver. Därför bör du fundera över varför en viss aktie är så billig just nu. Resor, hotell, restauranger, detaljhandel är branscher som är hårt skadade av corona.

Stödpaket har skapat ruscher i vissa branscher men konkursrisken kan ändå vara överhängande. Investera med tanke och försiktighet så kan du klara krisen på ett bra sätt!

 

Experter inom Private Banking
29 Sep 2020